Kış Aylarında Buzağı Bakımı ve Beslenmesi
Kış aylarında buzağı bakımı nasıl olmalı, inceliyoruz! Her çiftçinin bildiği gibi, genç hayvanlar sürünün geleceğinidir. Buzağılar ne kadar iyi yetiştirilirse, daha sonra o kadar çok üretecekler ve sürünüzde de bir o kadar uzun kalacaklardır. Buzağı bakımı ve beslenmesi, buzağı büyütme açısından en önemli etkendir.
Doğru beslenme düzeni ve uygun bakım ekipmanları ile buzağılar güvenle genç düvelere dönüşebilir. Çiftliğim AgroMarket olarak, yenidoğan buzağı bakımıyla ilgili her şeyi açıklıyoruz!
Buzağı Bakımı
Buzağı bakımı ve beslenmesi, buzağının doğum süreci itibari ile önem taşır. Doğumdan sonra inek, yavrusunu yalayarak temizler ve kan dolaşımını teşvik eder. Sağlıklı bir buzağı, doğumdan yaklaşık yarım saat sonra ayağa kalkar ve bir saat içinde annesini emmeye başlar. Emzirmeden önce, ineğin meme başları ve çevresi ılık sabunlu su ile temizlenip ardından kuru bir bezle kurulanmalıdır. Kış aylarında buzağı bakımı, çok daha büyük bir titizlik ister.
Buzağı Beslenmesi
Buzağı beslenmesi, özellikle ilk haftalarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Kış aylarında soğuğa bağlı hastalıklarda artış görülür ve buzağılar bu durumdan etkilenir. Buzağının sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediğinden, uygun beslenme programları uygulanmalıdır. Buzağı kilosu, doğru beslenme programı ile hedeflenen kiloya rahatlıkla ulaşabilir!
Sizin için buzağı beslenme programı hazırladık! Gelin, inceleyelim!
Buzağı Besleme Programı
Buzağı nasıl beslenir? Buzağı bakımında doğru süt ve mama miktarını ayarlamak çok önemlidir. Buzağı yemi, süt ve mamadan sonra kullanılmalıdır ve seçiminde kalite büyük önem taşır. Buzağı yemlerinde küf oluşumuna da dikkat etmek gerekir. Bu konuda detaylı bilgi için "Yemlerde Küflenme" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kış aylarında buzağı bakımı ve beslenmesi uygun bir beslenme programı ile güvenle gerçekleşebilir. Buzağının doğumdan sütten kesilene kadar geçen döneminde ihtiyaç duyduğu besin miktarları şu şekildedir:
-
Doğumdan Hemen Sonra: Buzağı doğar doğmaz, ilk 1 saat içinde canlı ağırlığının %5’i kadar, yani yaklaşık 2-2,5 litre süt kolostrum verilmelidir.
-
İlk Emzirmeden 6 Saat Sonra: İlk emzirmenin ardından geçen 6 saat içinde tekrar canlı ağırlığının %5’i kadar (yaklaşık 2-2,5 litre) süt verilmelidir.
-
Doğumdan 5. Güne Kadar: Bu dönemde, buzağıya günde 3 öğün olacak şekilde her öğünde canlı ağırlığının %6’sı kadar süt veya buzağı maması verilmelidir.
-
5. Gün - 2. Hafta Sonuna Kadar: Günlük 2 öğünde, her 10 kg canlı ağırlık için 1 litre süt veya buzağı maması verilmelidir. Aynı dönemde buzağı başlangıç yemi, 10-20 gramdan başlayarak serbest şekilde verilmelidir. Bu miktar yavaş yavaş artırılabilir.
-
15. Gün - Sütten Kesime Kadar: Günlük 2 öğünde, her 10 kg canlı ağırlık başına 1 litre süt veya buzağı maması verilmeye devam edilir. Buzağı başlangıç yemi serbest olarak verilir.
-
Sütten Kesim Zamanı (Yaklaşık 60. Gün): Buzağı, canlı ağırlığının %1’i kadar buzağı başlangıç yemi veya tahıl kırması tüketmeye başladığında, sütten kesim süreci başlatılır. İlk hafta günde bir öğün süt verilir, ikinci haftada ise tamamen sütten kesilir. Et buzağıları için sütten kesim süresi genellikle 210 gün civarındadır.
Kolostrum Nedir?
Kolostrum ya da ağız sütü, buzağının emdiği ilk süttür. Buzağılar neredeyse sıfır bağışıklık ile doğarlar. Kolostrum, buzağının ihtiyacı olan besin değerlerini taşır ve buzağının bağışıklığını güçlendirmede en etkili faktördür. Sağlıklı bir buzağı için kaliteli kolostrum şarttır.
Kolostrum Rengi Nasıl Olmalıdır?
Kolostrum rengi ne kadar koyu ise o kadar kaliteli demektir. Kaliteli kolostrum yoğun, koyu renkli ve kıvamlı olmalıdır.
3 Aylık Buzağı Nasıl Beslenir?
3 Aylık buzağı, süt buzağısı ise 2.aydan itibaren sütten kesilmiş olmalı ve buzağı yemi tüketmelidir. Temiz su içebilir. Buzağınız et buzağısı ise, 3.ayında hala süt ile beslenmesi gerekir.
Eksik Doğan Buzağı Nasıl Beslenir?
-
Kolostrum Verin: Kolostrum, buzağının bünyesini güçlendirmek, bağışıklığını güçlendirmek ve sağlığını korumak için ilk adımdır ve eksik doğan buzağı kolostrumdan mümkün olduğunda fazla yararlanmalıdır.
-
Sıcak Tutun: Buzağılar üşütebilir, soğuk algınlığına yakalanabilir. Eksik doğan buzağı çok daha hassastır ve kolayca hastalanabilir. Bu nedenle buzağının sıcak tutulması hayati önem taşır. Özellikle yeni doğan buzağı mutlaka soğuktan korunmalıdır.
-
Elektrolit Takviyesi Verin: Eksik doğan buzağılar ishal gibi sağlık sorunlarına daha yatkın olabilir. Bu durumlarda, su kaybını önlemek için elektrolit içeren takviyeler verilebilir.
Buzağı Maması Nasıl Hazırlanır?
Buzağı maması, buzağıların süt ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir yem karışımıdır. Buzağı mamasını doğru şekilde hazırlamak için şu adımlara uyabilirsiniz:
-
Mama Miktarı: Mamanın miktarı buzağının ağırlığına göre belirlenir. Genellikle her 10 kg canlı ağırlık için 1 litre mama verilir.
-
Hazırlama Talimatları: Mama tozu, üreticinin önerdiği miktarda sıcak (ancak kaynar olmayan) su ile karıştırılmalıdır. Ortalama sıcaklık 38-40 °C olmalıdır.
-
Kıvam: Mama tozu suya iyice karıştırılarak topaklanmadan homojen bir karışım elde edilmelidir. Hazırlanan mama, hemen buzağıya verilmeli ve artan kısım tekrar kullanılmamalıdır.
-
Hijyen: Kullanılan kaplar her mamadan sonra yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Kerbl Buzağı Battaniyesi ile Buzağılar Güvende!
Yeni doğan buzağı bakımı, özen ister. Buzağı büyütme sabır gerektiren bir iştir. Yeni doğan buzağının güçlü bir bağışıklık geliştirmesi, sağlıklı büyümesi ve ilerleyen dönemde yüksek verimli bir inek veya boğa olabilmesi için doğumdan itibaren özel bir bakım gereklidir. Doğum ve yenidoğan ekipmanları ile büyüme dönemindeki buzağılarınızı ve ineklerinizi güvende ve sağlıklı tutabilirsiniz.
Kış aylarında buzağı sağlığını korumak için zorlu hava koşullarına dayanıklı, buzağının sırtını saran, nefes alan kumaşı ile suya da dayanıklı buzağı battaniyeleri ile tanışın! Çiftliğim AgroMarket’ten temin edebileceğiniz buzağı battaniyeleri makinede yıkanabilir, buzağınızı sıcak ve güvende tutar!
Buzağı Bakımı ve Beslenmesiyle İlgili Sık Sorulan Sorular:
Buzağı ölümlerinin başlıca nedenleri, arasında doğumdan sonra yetersiz bakım, enfeksiyonlar, hijyen koşullarının sağlanamaması ve uygun beslenme programına uyulmaması yer alır. Bu süreçte en çok merak edilen soruları sizin için yanıtlıyoruz!
Buzağı Göbek İltihabı Nasıl Geçer?
Buzağı göbek iltihabı (omfalitis), genellikle doğumdan hemen sonra göbek kordonunun sterilize edilmemesi nedeniyle meydana gelir. Bu durum göbek bölgesinde şişlik, kızarıklık ve akıntıya neden olabilir.
-
Göbek Kordonu Bakımı: Eğer göbek kordonu dipten kopmamışsa, karnına en yakın yerden aşağı doğru sıvazlanarak içindeki sıvı boşaltılmalı, ardından tentürdiyot dökülmeli ve antiseptik bir ip ile karnına 4-5 cm mesafeden bağlanmalıdır. Doğum sırasında dipten kopmuş veya kesilmişse, bu bölgeye üç gün boyunca günde iki kez tentürdiyot uygulanmalıdır
Buzağı İshali Nasıl Geçer?
Buzağı ishali (neonatal diyare), özellikle ilk haftalarda sıkça karşılaşılan bir sorundur ve ciddi sıvı kaybına yol açarak buzağının sağlığını tehdit eder.
-
Elektrolit Takviyesi: İshal durumunda sıvı kaybını telafi etmek için elektrolit çözeltileri verilmelidir. Veteriner önerisiyle toz şeklindeki elektrolit takviyeleri su ile karıştırılarak içirilir.
-
Probiyotikler: Bağırsak florasını desteklemek için probiyotik içeren takviyeler verilmesi ishalin iyileşmesini hızlandırabilir.
-
İçme Suyuna Dikkat: İshal sırasında buzağı bol su tüketmelidir. İshal şiddetliyse bir süre süt vermekten kaçınılmalı ve sadece elektrolitli su verilmelidir.
Buzağı Ateşi Nasıl Düşürülür?
Buzağı ateşi, enfeksiyon veya iltihabi durumlarda ortaya çıkabilir ve hemen müdahale edilmesi gerekir.
-
Antibiyotik ve İlaçlar: Ateşin nedeni enfeksiyonsa veteriner önerisiyle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ateşi düşürmek için de veterinerin önerdiği anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
-
Soğuk Kompres: Kulak veya ayak bölgelerine soğuk suya batırılmış bezler uygulamak da ateşi hafifletebilir.
-
Sıvı Takviyesi: Ateş nedeniyle oluşabilecek sıvı kaybını önlemek için elektrolitli su takviyesi yapılabilir.
-
Veteriner Kontrolü: Ateşin altında yatan nedeni anlamak ve doğru tedaviye başlamak için veteriner kontrolü şarttır.
Buzağı Öksürüğü Nasıl Geçer?
Buzağı öksürüğü, genellikle solunum yolları enfeksiyonları veya soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelir. Buzağı öksürüğü tedavi edilmediğinde zatürreye dönüşebilir. Veterineriniz, uygun medikal ekipmanlar ile müdahalede bulunacaktır.
-
Öksürük Tedavisi: Veterinerin önerisiyle antibiyotik ve ilaçlar öksürük tedavisinde kullanılabilir.
-
Buzağı Öksürük Aşısı: Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yapılacak aşılar, öksürüğü önlemek için önemlidir.
-
Besin Takviyesi: Vitamin A, D ve E gibi bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler verilerek buzağının direnci artırılabilir.