Büyükbaşlarda Tırnak Hijyeni Neden Çok Önemli?
Hayvancılık işletmelerinde en yaygın görülen sorunlardan biri de topallıktır. Topallık hem hayvan refahı hem de ekonomik olumsuz etkiye sahiptir. Topallık sorunu yaşayan hayvanların yem tüketimi ve bununla bağlantılı olarak süt verimi azalır. Yeterli miktarda yem alımı gerçekleşmediği için hayvanlar verime döndürmek için ihtiyaç duydukları besin maddelerini karşılayamaz ve döl verimi sorunları ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalara göre, ineklerde topallık sonucu süt verimlerinde 1 laktasyon boyunca 270 litreden 857 litreye kadar kayıplar gözlenmektedir. Hesaplanan verilerde topallığın şiddetine bağlı günlük 0.78 ile 5.5 litre arasında değişkenlik gösteren verim kaybı oluşmaktadır.
Sürüde topallık aniden veya kademeli olarak oluşabilir. Büyükbaşların yanlış beslenmesi sonucu tırnak hastalıkları da meydana gelmektedir.
Ani topallıkların sebebi büyükbaşların düşme sonucu yaralanması iken, kademeli olarak gerçekleşen topallık işletmenin hijyen protokolü ile alakalıdır.
İşletme zemininin ıslak ve gübre yoğunluğunun çok olması çeşitli tırnak hastalıkları için elverişli ortam sağlamaktadır.
İşletmede topallık sorununa çözüm olarak;
Ahır içerisinde sığırların yürüyüşleri gözlenmeli, topallık yaşayan hayvanlar varsa veteriner hekime başvurulmalıdır.
Dragonhyde Dust ile Topallık Sorununu Çözün
Dragonhyde Putty ürünü topallık sorunu yaşayan hayvanların tedavisinde kullanılır. Muayene edilen hayvanda topallığa sebep olan tırnağın tedavisinde lokal olarak yara bölgesine sürülür. Yapılan tedavi sonucunda topallık sorunu ortadan kalkar.
Sığırlara yılda 2 kere tırnak bakımı yaptırılmalıdır.
Topallık sonucu tırnak deformasyonu oluşan hayvanlarda tırnak dokusu eski haline gelene kadar takoz uygulaması yapılır. Technobase ürününün takoz uygulaması ile yaralı olan tırnağa yük binmemesi adına uygulama yapılır. İyileşme sürecine çok büyük bir katkı sağlar.
Büyükbaş hayvanların bölmeleri temiz tutulmalı ve zemin kaygan olmamalıdır.
İşletmelerdeki genel topallık sorununun giderilmesinde ayak havuzu önemli bir rol oynar.
Ayak havuzunun uzunluğu 180-200 cm, eni 80 cm ve derinliği 15 cm olmalıdır.
Ayak havuzlarına koyulan su sığırların tırnak hizasına gelecek şekilde olmalıdır.
Süt sığırlarında sağımdan sonra ayak havuzu uygulaması önem taşır.
Dragonhyde Dust, ayak havuzlarında kullanılır. İçeriğindeki benzoik asit kombinasyonu tırnak dokusu ve çevre ile bariyer oluşturur. Patojenlerin oluşturabileceği mikrobiyal aktiviteleri bertaraf eder. Hayvanların tırnak dokusu çevre interaksiyonun oluşturabileceği etkilerden korunmuş olur.
Düzenli olarak yapılan bu uygulama ile sürüdeki topallık sorunu en aza iner.
Topallık sorunu devam eden hayvanlar veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Bireysel olarak ayrı bir bölmede tedavinin yapılması hayvanın iyileşmesi açısından önem arz eder.
Düzenli Dragonhyde Dust kullanımı ile sürünüzün topallık sorununu ortadan kaldırın.