Brusella Hastalığı Nedir? Nasıl Önlenir?
Evcil hayvanlarda bulaşıcı yavru atma hastalığı olarak bilinen Brusella, insanlarda dalgalı humma, Malta humması ve Akdeniz humması olarak da adlandırılır. Sığır yetiştirilen bölgelerde hastalık ortaya çıktığında büyük ekonomik kayıplar yaşanabilir.
Gebe hayvanların %80'i ya yavru kaybeder ya da zayıf buzağılar doğurur. Hasta ineklerin süt verimi de önemli ölçüde azalır.
Hayvanlarda hastalığın belirtileri arasında süt veriminde azalma dikkat çeker. Boğa ve koçlarda ise erkeklik organlarında kızarıklık ve darı tanelerini andıran kabartılar ortaya çıkar. Hastalık, hayvanların mikroorganizmalarla kontamine olan yiyecek ve suları ağız yoluyla almasıyla, göz mukozasından, deriden (çatlak, yara ve sağlam deriden) hasta boğa ve koçlarla çiftleşme yoluyla ve cinsel organlardan hayvanlara bulaşır.
Brusella Ne Kadar Süre Canlı Kalır?
Brusella bakterileri, çeşitli ortamlarda uzun süre canlı kalabilirler. Soğuk ette ortalama 3 hafta, idrarda birkaç gün, dışkıda ortalama 75 gün, nemli toprakta yaklaşık 100 gün, atık yavrularda ortalama 4 ay boyunca yaşayabilirler.
Çiğ sütten yapılmış peynirlerin %10'luk tuzlu suda salamura edilmesinde ortalama 120 gün, tereyağında ise yaklaşık 142 gün boyunca canlılıklarını sürdürebilirler.
İnsanlara Nasıl Bulaşır?
Brusella, insanlara hastalık etkenleri ile bulaşabilir. Çiğ süt ve süt ürünlerinin (peynir, krema, tereyağı, dondurma vb.) tüketilmesi, enfekte hayvanlarla temas, hayvan karkasları veya atık yavruların ve abort yapan hayvanların genital akıntı, idrar ve dışkıları ile doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Ayrıca insanlar, hayvan gübresiyle kontamine olmuş sebzeleri tüketerek de hastalığa yakalanabilirler.
İnsanlarda Brusella Hastalığının Belirtileri
Hayvanlarda Brusella Hastalığının Belirtileri
Bu belirtiler, hastalığın şiddetli seyrinde hayvanın genel sağlık durumunun ciddi şekilde bozulduğunu gösterir.
Hayvanları Nasıl Koruyabiliriz?
Hastalığın kontrolü için alınabilecek önlemler:
- Ayrıca, atıkların doğru bir şekilde yok edilmesi gerekir. Atıkların uygun şekilde imha edilmesi, hastalık etkenlerinin çevreye yayılmasını engeller ve çevre sağlığını korur.
Tüm bu önlemler, Brusella hastalığının kontrol altına alınmasında ve yayılmasının önlenmesinde hayati öneme sahiptir.